Nu, stați liniștiți, nu mi-am făcut (încă) pensiune. O să vă anunț dacă peste noapte câștig (nejucând) la loto.

Însă acum 2 weekend-uri am fost cu bicicletele prin Transilvania și am descoperit o cazare foarte faină, care momentan are doar 3 comentarii pe Booking, iar eu consider că merită mai multe. E vorba de Pensiunea Elena, din satul Criț, aflat la 20 km de Sighișoara.

pensiunea-elena-_-crit-2 pensiunea-elena-_-crit-3

port-traditional-_-pensiunea-crit-_-transilvania

pensiunea-elena-_-crit

Pensiunea a fost construită anul trecut, pe fonduri europene. Proprietarii (Familia Suciu) au în aceeași curte spațioasă și o casă veche din 1814, pe care obișnuiau să o închirieze străinilor, căci românii nu prea se înghesuie la experiențe d-astea rurale. Dar de când au deschis pensiunea nouă, atrag mai ușor turiști români, mai ales că au cele mai mici prețuri din zonă. Noi am plătit 135 de lei pe cameră, dar văd că acum pe Booking.com e 225 camera. Sunați și vedeți, cred că noi am prins ofertă specială, last-minute.

Bucătăria de mai sus e bucătăria pentru oaspeți. N-am folosit-o absolut deloc, dar arată fain, e spațioasă și destul de bine echipată. Are 3 chiuvete :)) Noi am servit masa în bucătăria familiei Suciu, care se află pe strada următoare, la vreo 300m distanță. Am întrebat-o pe doamna Elena:

-Ce-aveți la cină?

-Orice.

-Orice ne place la nebunie!

Și n-am mai cerut detalii, ne-am lăsat surprinși cu o delicioasă ciorbă cu tarhon, „gâscă a la Criț” (mămăligă cu brânză, în straturi, la cuptor), cârnați buni de casă, costițe și salată de legume proaspete/salată de varză acră + plăcintă cu brânză. Toate preparatele au fost excelente.

Cina: 45 de lei de persoană (ciorbă, felul doi, salată, desert, apă, vin și țuică din partea casei)

Mic-Dejun: 25 de lei de persoană (cu zece feluri de brânză făcute în casă, cu diverse condimente, omletă, pate făcut în casă, zacuscă, unt, gemuri făcute în casă, cafea/ceai etc.)

pensiunea-elena-_-crit-_-branzeturi

Pe mine cele zece feluri de brânză de la micul-dejun m-au impresionat maxim. Abia după ce-am plecat ne-am dat seama că am fi putut, probabil, cumpăra și pentru acasă…

Curtea în care se află pensiunea e foarte mare, pe jumătate decorată frumos, cu o terasă îngrijită lipită de bucătărie. Singurul lucru mai nasol e apropierea destul de mare față de E60, dar totuși să știți că nu e gălăgie.

img_20161001_190713

PS: Am ales Criț pentru că e mai puțin cunoscut decât Viscri, Saschiz, Biertan. Dar e la fel de frumos. Musai de văzut: Biserica Fortificată Criț, poate aveți noroc s-o mai prindeți pe doamna Sofia Folberth, să vă spună istoria sașilor din România.

satul-crit-transilvania

satul-crit-transilvania_02

satul-crit-transilvania_03

satul-crit-transilvania_05

satul-crit-transilvania_06