De Cristi Iacob nu ştiu exact când a început să-mi placă, însă e unul dintre actorii mei preferaţi. Are un farmec şi o expresivitate aparte, pe care şi le însuşeşte şi în cea mai recentă piesă de teatru în care l-am văzut: „Somnoroasa aventură (aventurile unui bărbat extrem de SERIOS)„, în regia lui Vlad Stănescu, piesa care a redeschis stagiunea Teatrului Foarte Mic.

Cristi Iacob este Domnul Gherman, un politician impecabil, ireproşabil şi implacabil, serios (extrem de SERIOS), în căutarea echilibrului. Aşa cum se autocaracterizează, „seriozitatea e pământul meu şi nu-i dau voie niciunui plug străin să-l are„. Se îndrăgosteşte de Gabriela (care e jucată chiar de Gabriela Iacob, soţia sa reală) şi se străduieşte s-o cucerească, atât prin forţele proprii, cât şi cu ajutorul mătuşii Cleo, care e real interesată de confortul propriu, mai mult decât de binele Gabrielei. Mătuşa Cleo e cea care are un aer veşnic de suferinţă şi crede că iubirea şi căsnicia sunt două noţiuni incompatibile. („Unde ai mai văzut tu doi oameni care să se iubească şi să se şi căsătorească?„)

Când începe să-şi piardă nădejdea c-o să reuşească s-o căsătorească pe Gabriela cu domnul Gherman, cel care are casă, maşină, bani pe card şi care îşi doreşte o soţie superficială şi zăpăcită, afirmă că „am vrut să fac din Gabriela o femeie şi nimic mai mult.

Gabriela la rândul ei îl place pe Gherman, dar numai cu o condiţie:  s-o răpească noaptea ca-ntr-o producție franco-italiană!

Ce se întâmplă cu cele trei personaje, în contextul în care mai apar în scenă şi inepuizabilul excroc sentimental fără vârstă, Adolf (Avram Birău), şi Manole (Radu Zetu), mecanicul amator de plimbări în pădurea Băneasa, vă las pe voi să aflaţi.

Cert e că personajele se caracterizează singure, prin limbajul pe care-l folosesc, având o anumită conştiinţă de sine. Piesa e haioasă, dar face mai mult haz de necaz. Adică povestea e comică, dar să avem totuşi în vedere că situaţia în sine e tragică…

Alte replici care mi-au plăcut:

„Numai interesul strict material rezistă furtunilor. Numai interesul e veşnic.”

Omul când n-are niciun interes să mintă e dator să fie sincer.

(fotocredit: Steluţa Popescu)