Numarul bicilistilor in mediul urban este in crestere, consider eu, dar si 47% dintre respondentii unei cercetari de piata realizata pentru Asociatia Green Revolution de catre Daedalus Millward Brown. Unul din trei locuitori urbani afirma ca a folosit cel putin o data bicicleta in ultimele 3 luni, aceasta activitate fiind de altfel prima in topul activitatilor sportive realizate in timpul verii.

In acest moment, in mediul urban, bicicleta este inca privita mai degraba ca un mijloc de recreere si mai putin ca un mijloc de transport alternativ – datele arata ca peste 53% dintre persoanele care au mers cu bicicleta in ultimele 3 luni au facut acest lucru in scop recreativ in timp ce doar 12% au folosit-o ca mijloc de transport alternativ.

Incurajarea ciclismului

Principalele nemultumiri ale biciclistilor urbani sunt legate de blocarea sistemului actual de piste de catre masini sau de comerciantii ambulanti, de lipsa interconectarii pistelor si de trecerile neamenajate peste borduri.

Din acest motiv, amenajarea pistelor destinate biciclistilor si a parcarilor pentru biciclete, adoptarea unei legislatii care sa protejeze biciclistii dar si aplicarea amenzilor pentru cei care blocheaza pistele sunt patru masuri care se bucura de un sprijin puternic din partea comunitatii de biciclisti, intre 80% si 92% dintre cei care au participat la sondaj confirmand acest aspect.

Personal, eu sunt pentru amenajarea pistelor pe carosabil. Eu una circul aproape în totalitate pe carosabil, pentru că altfel mă enervez datorită tuturor denivelărilor, trecerilor neamenajate peste borduri şi simt că n-are sens să fac slalom printre pietoni, care sunt pe bună dreptate pe trotuar.

Dacă sunteţi interesaţi de rezultatele studiului menţionat mai sus, vă rog să daţi click aiciMie mi se pare curios că 23,9 % din respondenţi deţin o bicicletă pliabilă. Eu una văd numai Mountain Bikes pe stradă şi din când în când câte un City Bike draguţ condus de câte o tipă cochetă. Cu toate acestea, studiul arată ca bicicleta de oras va câştiga teren, numărul românilor care declară că intenţionează să-şi cumpere un city bike fiind de peste 25% în rândul persoanelor interesate să îşi achiziţioneze o bicicletă în viitorul apropiat. Aşa să fie!