Sâmbătă dimineața, ora 6.30 fix: urc treptele autocarului în forță, crezând că sunt printre ultimii somnoroși.

În realitate, lucrurile stăteau de fapt altfel: deși 6.30 era ora de plecare, aș putea zice c-am fost printre primii.

În fine, ne-am urnit mai greu, dar la 10 și un pic eram la poalele Ciucașului, lângă fabrica de îmbuteliat apa minerală și apă plată Keia, făcând așa-zisa înviorare de dimineață.

DSC_0009

DSC_0019

La 10.35 am pornit pe traseu, prin Valea Berii, spre cabana Ciucaș:

DSC_0023

Cu chef și voioșie: 
DSC_0056

DSC_0104

De îndată ce-am părăsit drumul forestier, totul a devenit brusc mai interesant pentru mine. Din spate auzeam tot felul de glumițe: „E aproape sfârșit. Și nu despre traseu vorbesc, ci despre mine.”

DSC_0108

Interesant, mai ales când mă înfruptam din ciocolată. 😀 (nu, nu-s cu nasul în telefonul mobil, aproape că nu l-am atins weekendul ăsta. Ba mint, l-am folosit alternativ pentru fotografii; dar n-am stat pe net. Nu de alta, dar n-am avut semnal la cabană. 😛 )
DSC_0120

Am multe fotografii din tura asta, fiindcă am urcat fix în spatele fotografului auto-delegat (Dan, unul dintre organizatorii turei). Strategie bună, e prima oară când apar și eu în poze (de obicei eu le făceam).

DSC_0123

Aici am auzit din spatele meu o voce masculină: „uite marea!„. (începuse să se vadă cerul albastru, printre copaci, ne apropiam de golul alpin)

DSC_0139

DSC_0141

Asta-mi place. E cu luminița de la capătul tunelului. 🙂

DSC_0156

DSC_0164

DSC_0177

De la stânga la dreapta: Dan, Ela & Mona.

DSC_0181 _ taiata

DSC_0192

Pe la 12.45 ajunsesem deja la cabană, comandam vinul fiert și ciorba. 🙂

IMG_20150131_122825_panorama

PANO_20150131_140418

Iar pe la 14.00 ne-au urnit iar din loc, cu ținta vârful Ciucaș.

DSC_0204

Sky is the limit. 🙂

DSC_0202

DSC_0253

DSC_0261

DSC_0281

Masivul Ciucaș – semeț și dur ca o cetate, o lume a coloșilor de piatră, unde natura a zămislit cele mai bizare forme care te duc automat cu gândul către basmele copilăriei.

DSC_0305

DSC_0315

DSC_0327

DSC_0384

În plus, am avut parte de o vreme nesperat de frumoasă. Am ajuns pe vârf (Ciucaș – 1954 m) pe soare, și având vizibilitate maximă de jur împrejur. 

DSC_0385

Iată așadar aproape toată gașca din tura asta – Prietenii Ecoxtrem.

DSC_0425

Dar până să începem să coborăm, am fost practic luați prin învăluire de ceață. Ceea ce ne-a determinat să ne întoarcem pe același traseu spre cabană, deși planul era să ocolim prin Șaua Tigăilor.

PANO_20150131_161115

Cu ocazia asta am observat și fenomenul Gloria. „Fenomenul Gloria apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.” (sursa) Nouă nu prea ni s-au văzut umbrele, am văzut doar „curcubeul” de mai jos.

fenomenul Gloria _ Ciucas

DSC_0433

Ciucașul ascunde frumuseți de neasemuit, are un farmec aparte, mai ales iarna.

DSC_0456

PANO_20150131_145213

Și mai ales când începe și cerul să se coloreze a apus.

DSC_0494

Seara la cabană a fost cu papanași, bere Ciucaș, vișinată & afinată + cântece la chitară. Și povești care nu se spun pe blog, desigur. :))

Dacă aveți timp și chef, vă recomand din suflet să mergeți în Ciucaș. Traseul pe care l-am făcut noi e ușor și iarna, și se poate ajunge cu o mașină 4×4 până sus la cabană. (sau, lăsați mașina lângă fabrica de apă, și pentru 15 lei puteți da telefon la cabană, să coboare cineva cu un 4×4 să vă ia)

Situata la 1595 de metri altitudine, in golul alpin din masivul Muntii Ciucas, Cabana Varful Ciucas reprezinta cel mai apropiat punct de acces pentru Varful Ciucas, colosul de piatra Turnul Goliat şi panorma vaii Chirusca, fiind cu siguranta locul in care popasul drumetului regaseste linistea si tihna, intr-un cadru rustic, intim si primitor. Un peisaj atragator, o imbinare rustica de lemn cu piatra, un stil haiducesc cu elemente moderne, într-un decor feeric. Farmecul inaltimilor si al imprejurimilor determina iubitorul de frumos sa-si opreasca pasii aici, in mijlocul muntilor.

Cabana e renovată în 2011, cred că-i cea mai curată cabană în care am fost. Mâncarea e foarte bună (deși porții cam mici), cafeaua oribilă (dați cafeaua pe vin fiert 😉 ), camera dubl[ costă 140 lei, iar camera triplă 195 lei, cu mic dejun inclus. Sau puteți încerca apartamentele și camerele de 4 și 6 locuri. Dar atenție, e foarte cald noaptea, în toate camerele!

Duminică, fiindcă era tot ceață, am coborât mai repede spre șosea (deși planul inițial era să mergem prin șaua Gropșoarele), dar ca să nu ajungem prea devreme în București, ne-am mai oprit pe traseu la Muzeul de Flori de Mină din Cheia (simpatic!) și la Muzeul de Antropologie Francisc Reiner +  Salina Slănic Prahova. Din iulie anul trecut, de când a căzut liftul în gol, transportul turiștilor în/din Salina Slănic Prahova se face acum cu microbuze la intervale de 30 min, prin zona de exploatare. În comparație cu salina din Turda, asta de la Slănic Prahova, deși e mai mare și are un potențial imens, e foarte în urmă. Ca o întoarcere spre trecut. 

Ca să închei totuși într-o notă optimistă, vă spun: a fost un weekend așa cum mi l-am dorit: cu zăpadă din plin, cu ninsoare calmă la coborâre, și cu soare pe vârf. MI-NU-NAT.

(fotografii: Daniel Coman & Elena Cîrîc)