În continuarea articolului de ieri, am pregătit o listă de Frequently Asked Questions, ca să vin în ajutorul celor care ar vrea să aplice pentru unul din programele globale AIESEC, dar nu știu exact ce și cum funcționează:

1. Trebuie să fiu membru AIESEC ca să beneficiez de unul din programele GCDP/GIP?

Nu neapărat. Sigur, membrii AIESEC au prioritate, dar te poți alătura rețelei internaționale AIESEC strict cu această ocazie, cum am făcut eu.

2. Dacă aplic, voi fi automat admis? 

Nu, cu siguranță nu. Anul trecut când am aplicat eu s-a făcut o triere serioasă. Ideal ar fi să înțelegi care sunt valorile pe care AIESEC le promovează, și să ți le asumi. (see if you have what it takes to become a community leader who can create positive change)

3. Există limită de vârstă? 

Da, trebuie să ai sub 30 ani și să nu fi terminat de mai mult de 2 ani facultatea/masterul.

4. Cât trebuie să plătești ca să pleci prin AIESEC? 

100 sau 250 de euro, în funcție de programul pe care ți-l dorești: 100 de euro dacă e vorba de GCDP (The Global Community Development Program) sau 250 de euro dacă alegi GIP (The Global Internship Program). Vei plăti mai întâi jumătate din sumă, iar dacă finalizezi procesul de selecție și semnezi contractul că pleci, abia atunci vei plăti și cea de-a doua parte a taxei.

În afara de taxa aceasta (care acoperă costurile de platformă, pregătirea oferită de AIESEC București și suportul pe perioada următoare), trebuie să-ți plătești singur transportul și să ai ceva bani de buzunar.

5. Care e diferența dintre GCDP și GIP?

Programul Global Community Development îți oferă oportunități de voluntariat internaționale care contribuie la dezvoltarea ta personală. Vei avea șansa să lucrezi în proiecte care vizează mediul, sănătatea, drepturile omului, educație culturală sau management. Nu vei fi plătit, dar vei avea cazarea asigurată (de obicei în gazdă, în cadrul unei familii din orașul-gazdă). De asemenea, vei avea 1-2 mese/zi asigurate de ONG-ul care te primește acolo sau de familia-gazdă.

Dacă ai acumulat minim 6 luni de experiență în domeniul tău de interes (educație, finanțe, inginerie, IT sau marketing) și vrei să vezi cum e să lucrezi într-o altă țară, atunci programul Global Internship e mai potrivit pentru tine. Spre deosebire de GCDP, cu siguranță vei avea program full-time, dar vei fi remunerat, în general am văzut salarii între 500-1300$/lună.

Indiferent de programul pe care-l alegi, taxa de 100/250 euro către AIESEC și transportul dus-întors către țara respectivă ți le plătești singur.

Observație personală: În general pe platformă sunt mai multe oferte de GCDP decât GIP. Iar procesul de selecție e mai ușor în cazul GCDP.

6. Cât durează un astfel de stagiu? 

Stagiile GCDP durează de obicei 6 săptămâni, asta e și perioada minimă. Stagiile plătite (GIP) durează minim 6 luni, dar pot ține și 2 ani de zile.

7. Alegi tu perioada sau îți e impusă?

Pe platformă fiecare stagiu are o dată de început și cea mai târzie dată de sfârșit. În momentul în care faci căutarea, tu poți seta cea mai devreme dată de început care îți convine și vezi apoi ce proiecte sunt disponibile în perioada respectivă. Dar dacă scrie că stagiul durează 3 luni, trebui să fii dispus să pleci 3 luni.
În cazul GCDP-ului, dacă să zicem c-ar trebui să începi lucrul pe 16 decembrie (într-o zi de luni), și tu găsești bilete de avion cu 200 euro mai ieftine pe 18 decembrie, poți negocia cu ONG-ul care te primește să te duci abia pe 18 decembrie, ca să-ți fie ție mai bine.

8. Pot să aplic pentru GCDP și GIP în același timp? 

Nu, trebuie să alegi și să-ți susții alegerea. Încă din perioada de training-uri, pregătirea diferă.

9. Cât timp am la dispoziție pentru a-mi găsi stagiul potrivit pe platformă?

Pentru GDCP vei avea 2 luni la dispoziție, iar pentru GIP 4 luni. Vei avea un Buddy din AIESEC al cărui rol e să te ajute & îndrume, dar totul ține de tine!

10. Merită? 

DA! Eu am plecat cu lacrimi în ochi din Brazilia.

 

Dacă n-am răspuns clar la toate întrebările, vă rog să adresați întrebări suplimentare. 🙂 SUCCES!

Culture shock