După cum știți, România a fost reprezentată la Soci de 24 de sportivi olimpici, ce au concurat la 9 discipline de iarnă – schi alpin, schi fond, schi sărituri, biatlon, sanie, bob dublu masculin, bob patru masculin, sanie și skeleton.

Ca sponsor principal al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Renault România a susținut delegația română la Jocurile Olimpice de iarnă, ce s-au desfășurat la Soci în perioada 7-23 februarie. Ieri dimineață, la întoarcerea în țară, Renault România i-a așteptat pe sportivii olimpici cu flori, zâmbete și mesaje de încurajare.

delegatia romana Soci 2014

Și printr-un mesager special, am obținut și câteva răspunsuri de Florin Daniel Pripici:

Cine e Florin Daniel Pripici? De pe site-ul olimpiadei de iarnă știu doar că ai 18 ani și că săptămâna viitoare e ziua ta. (La mulți ani!)

Mă consider încă un copil, am doar 18 ani și din acest punct de vedere încă simt că sunt un începător. Am trecut printr-o competiție mare și dificilă, lucru care m-a ambiționat foarte mult pentru viitorul meu profesional, a venit ca un imbold pentru competițiile la care voi participa în viitor. Însă sper foarte mult ca lucrurile să evolueze în bine de acum încolo.

Care e primul lucru la care te gândești după ce termini o cursă? 

În cazul în care acea cursa a fost una bună, bineînțeles că mă voi bucura pentru evoluție, încercând să mă perfecționez constant. Dacă lucrurile nu au mers chiar atât de bine până la final, voi încerca să îmi dau seama ce ar fi trebuit să fac mai bine, unde mai este nevoie să lucrez. Știu însă că m-am antrenat foarte mult și că nu voi abandona niciodată cursa, indiferent de cât de greu îmi va fi să o termin. Oricare ar fi situația, întotdeauna mă voi gândi că următoarea cursă va fi mai bună decât ultima.

La ce vârstă te-ai apucat de sport?

Prima dată m-am urcat pe schiuri la vârsta de 5 ani, pentru că am fost foarte atras de acest sport. Mi-a plăcut foarte mult și eram mai tot timpul pe pârtie atunci când puteam. De sport de performanță m-am apucat la vârsta de 10 ani.

Schi-ul fond a fost dintotdeauna pasiunea ta sau ai încercat mai întâi alte sporturi? 

Atunci când m-am apucat de acestă disciplină am început cu schiul alpin. Apoi, mai mult întâmplător decât voit, am ajuns să practic schiul fond la școală, iar restul poveștii îl știți. Trebuie să recunosc că nu am știut atât de bine în ce mă bag la început, însă, cu timpul, schiul fond a devenit un sport foarte aproape de sufletul meu.

Și care e diferența tehnică dintre ele?

Schiul fond este o disciplină un pic mai complexă față de schiul alpin. La schi fond trebuie să alergi mult, iar efortul depus este mai mare față de schi alpin. De asemenea, în timp ce la schi alpin rezistența trebuie să fie în picioare, la schi fond întreg corpul trebuie să aibă rezistență.

Ce-ar trebui să fac ca să mă apuc și eu de schi fond? Știu să schiez, iarna asta am mers pentru prima oară cu rachetele de zăpadă, și recunosc că mă tentează foarte tare să încerc schi fond, pentru că îmi place pe munte. Nu vreau să mă înscriu la Olimpiadă, dar vreau să învăț pentru mine. 

Ne poți căuta și contacta, iar noi te vom învăța cu mare drag. Sunt sigur că îți va plăcea foarte mult. Noi te așteptăm oricând dorești și îți arătăm tot ce trebuie să știi pentru a păși pe urmele olimpicilor în schi fond.

Ce părere ai despre faptul că România e singura țară care nu a câștigat nicio medalie la schi fond (la Soci)?

Nu cred că pot avea o părere obiectivă în această situatie. De fapt, cred că cei din jurul meu sunt aceia care pot judeca aceste evenimente. Bineînțeles că o medalie este un lucru realizabil în viitor, însă aceasta se obține foarte greu, cu foarte multă muncă și întotdeauna cu foarte mult sprijin din partea celor care pot să îl acorde.

Ce planuri ai pentru următoarele competiții?

În acest moment nu mă pot gândi atât de departe, îmi doresc foarte mult să mă întorc la școală pentru că sunt clasa a 12-a, iar anul acesta nu prea am ajuns pe la ore. Trebuie să mă pregătesc pentru Bacalaureatul din vară și să mă concentrez pe absolvirea liceului. Dar cu siguranță nu voi pierde din vedere competițiile din viitor și voi continua să mă antrenez ori de câte ori am ocazia.

Mulțumesc frumos, și succes în continuare, Florin, sper să mai auzim de tine!