Vara trecută am făcut un tur de forță pe la Rupea – Viscri – Saschiz – Biertan, iar pe drumul spre Saschiz, cu foamea-n gât, l-am sunat pe Doru Panaitescu și l-am rugat să-mi recomande un restaurant bun în Saschiz. Știam că știe, mergeam la sigur. Mi-a povestit atunci la telefon despre ciorba ardelenească de fasole cu afumătură și tarhon, de la Hanul Cetății.

Hanul Cetatii

Zis și făcut. Când am ajuns în Saschiz, imediat după ce am parcat mașina lângă Biserica Evanghelică şi Turnul cu ceas, am dat o fugă la Hanul Cetății și am comandat 8 ciorbe cu tarhon, pentru tot grupul. Am rezervat masa din colț, cu priveliștea cea mai faină, spre cetate, și noi ne-am pornit la drum, până sus la cetate, pentru peisajul acesta:

Priveliste cetate Saschiz

La coborâre recunosc că am avut ceva emoții. Să nu-i spuneți lui Doru, dar am avut un moment de ezitare în care m-am întrebat: și dacă n-o să le placă ciorba cu tarhon, pe cine or să înjure, pe mine sau pe Doru?

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Pentru a treia oară în decurs de 8 luni, mâine voi ajunge iar la Saschiz, comuna celor 7 biserici. Și deși pare că deja cunosc zona și cetățile fortificate din inima Ardealului, Doru o să-mi demonstreze că nu știu nimic. Spre exemplu, sâmbătă vom ajunge într-o zonă piscicolă cunoscută pentru bogăția sa faunistică –  la Sânpaul.

Apoi, ne vom abate spre Cheile Vârghișului, pentru o mică peșteră de versant formată într-unul din ponoarele suspendate ale sectorului de chei. Și vom merge să vedem și cum se prezintă Coloanele de bazalt de lângă Racoș.

De Odorheiul Secuiesc chiar îmi e dor, nici nu-mi mai amintesc de când n-am mai fost. (Dragoș, ce găsim frumos la tine acasă?)

Pe urmă vom pleca spre nord, la Crișeni, să vedem Muzeul Pălăriilor de Paie.

Și se pare că vom încheia această călătorie cu o vizită la o țesătorie de covoare acționată de forța apei.

Excursia este a cincea din cele șase planificate de Doru Panaitescu în Goodyear4x4 Experience. Și cum proiectul este susținut și de Țiriac Auto, vom pleca la drum cu două Ford Kuga echipate cum se cuvine cu anvelope Goodyear de offroad. (Goodyear Efficient Grip SUV, pentru cunoscători)

Goodyear

Abia aștept!